
Nieuw: les Coopains
Eind vorig jaar was de crew van Sauter Wijnen in Montpeyroux om onder andere de nieuwe jaargang te proeven van de succesrosé Extrême Gris. De wijnmaker attendeerde ze, met de rosé nog in het glas, op een tweetal nieuwe wijnen van zijn hand: les Coopains. Wijnen om met vrienden te drinken dus. De oplettende lezer leest een ‘ootje’ te veel in les Coopains. De tweede ‘o’ is een knipoog naar de cave coopérative waar de wijn wordt gemaakt.
Les Coopains Blanc bestaat voor 100% uit Grenache Blanc. Mono-cépages, dus wijnen die bestaan uit slechts één druivenras, komen we heel regelmatig tegen, maar wijnen die uitsluitend bestaan uit Grenache Blanc daarentegen… die zien we niet vaak. De druif verdwijnt vaak in assemblages; châteauneuf-du-pape blanc is mogelijk het bekendste bijvoorbeeld. Maar ook in veel witte wijnen uit de Languedoc treffen we Grenache Blanc als onderdeel van de blend. Waarom nu dan als mono-cépage? Moderne vinificatietechnieken laten het toe; vergisting op lage temperatuur is de sleutelrol. Waar de resultaten in het verleden nog wel eens log en wat saai waren, produceert men tegenwoordig in Montpeyroux een allesbehalve karakterloze witte wijn. Volop witte en gele vruchtentonen, milde zuren en een heel goede ‘vulling’. Uitgelezen wijn om royaal te schenken onder vrienden en familie.
Rood, eveneens een mono-cépage (Grenache Noir) is een gulle, uiterst sympathieke wijn. Barstensvol rood fruit, maar niet speels of té comfortabel. Vriendelijk rood dus, maar met een rul randje. De wijnmaker omschreef ‘m ter plaatse uiterst treffend: “Croquant, gourmand, convivial. Un vin de copains“. We zijn niet zo dol op de term ‘allemansvriend’, maar als het al op een wijn van toepassing is, dan is het wel op deze! Met het oog op het voorjaar kan het geen kwaad dit royaal op voorraad te hebben; ook licht gekoeld zeer aantrekkelijk.